THE TELESCOPES – EXPLODING HEAD SYNDROME

Ondanks het feit dat de Britse spacerockformatie ‘The Telescopes’ al in 1989 op plaat debuteerde met het album “Taste” en ze daarna nog tien andere platen hebben uitgebracht, moet ik hier toch bekennen dat ik tot op heden nog nooit van deze groep uit Staffordshire had gehoord. De redenen daarvoor zijn misschien wel te zoeken in mijn mindere interesse in dit muziekgenre dat nauw aanleunt bij psychedelische rock en noise rock, twee stijlen die naar mijn gevoelen altijd een beetje te experimenteel hebben geklonken en waarbij het voortdurend een ware zoektocht was naar een ietwat vlot beluisterbare melodie.

De band beweert hun inspiratie en invloeden ontleend te hebben aan groepen als ‘The Velvet Underground’ en het Amerikaanse punkrockduo ‘Suicide’ met zanger Alan Vega en instrumentalist Martin Rev. Oprichter van deze formatie is de nu 50-jarige Stephen Lawrie die zich bij live optredens door een heel arsenaal aan Britse muzikanten laat omringen. De vaste basiskern van de groep bestond naast Stephen Lawrie verder uit gitariste Joanna Doran, leadgitarist David Fitzgerald, bassist Robert Brooks en drummer Dominic Dillon.

Welnu, ‘The Telescopes’ (maar deze keer vooral Stephen Lawrie alleen) hebben een nieuwe plaat klaar die de naam “Exploding Head Syndrome” heeft gekregen en van acht tracks werd voorzien. Dit album volgt op het in 2015 uitgebrachte “Hidden Fields” en de twee jaar geleden verschenen plaat “As Light Return”, twee platen die destijds als ‘noise pop’ en ‘shoegaze’ werden gelabeld. Ook op het nieuwe album krijgen we weer een opeenstapeling van allerlei vreemde geluiden, afkomstig van gitaren waarop distortie de bovenhand neemt, synthesizers en de mompelende vocalen van Stephen Lawrie.

In de instrumentale openingstrack “All The Way Around (Tout Est Dans Le Moment)” wordt er nog niet gezongen of gebrabbeld, maar het daaropvolgende, bijna 7 minuten durende nummer “Everything Turns Into You” en de tracks “You Were Never Here” en “Until The End” brengen de luisteraars al meteen in een dromerige wereld van psychedelische trance-, hypnose- en meditatiegeluiden. Wat we hier allemaal een beetje proberen te omschrijven kunt u misschien best even zelf beleven tijdens het beluisteren van de track “Don’t Place Your Happiness In The Hands Of Another” op bijgaande video.

We denken dat de kans dat ‘The Telescopes’ met deze elfde plaat in hun repertoire ooit eens in de hitparades terecht zal gaan komen uitermate klein is; daarvoor is hun werk te experimenteel en totaal niet commercieel. Deze nieuwe plaat een aantal keren beluisteren zou althans bij ondergetekende kunnen leiden tot het ervaren van de albumtitel, met name een “Exploding Head Syndrome”. Het is dan ook misschien wel een aanrader ter begeleiding van één of ander duivelsuitdrijvingsritueel.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

video